Plugins zijn binnen WordPress uitermate populair. En dat is niet zonder reden: de WordPress plugins nemen allerlei taken uit handen, zorgen voor extra functionaliteit en worden daarom veel gebruikt.
Maar zoals met alles geldt: te véél van het goede kan verkeerd uitpakken.
WordPress Plugins – alles met mate!
Wie heel veel WordPress plugins gebruikt zal op een dag ontdekken dat deze met elkaar kunnen conflicteren en de website ‘down’ kunnen brengen.
Als je dan een probleem in je website krijgt, wordt het zoeken naar de oorzaak heel lastig. In dat geval zit er niets anders op dan alle plugins uit zetten en één voor een weer aan, testen, volgende aan, testen, etc. totdat de plugin gevonden wordt die het conflict veroorzaakt.
Teveel plugins hebben vaak ook als nadeel dat je het overzicht kwijtraakt. Wat gebruik je nog actief, wat niet? Verwijder plugins die je niet meer gebruikt dan ook uit je site. Zet ze eerst, zekerheidshalve, even een paar dagen inactief en valt de functionaliteit van de website niet om, verwijder ze dan definitief.
WordPress Plugins updaten
Een oorzaak van veel problemen op het gebied van beveiliging zijn eveneens .. de WordPress plugins! Het wordt namelijk vaak vergeten om de plugins te updaten. Bij Brinkman.IT zien we dan ook af en toe grote problemen daardoor, waaronder websites die gehackt zijn.
Als je WordPress website gehack is, zit er niets anders op dan terug gaan naar een (oude) backup. Soms is de hack echter al wekenlang aanwezig maar nog niet geactiveerd door de hacker. Pas op het moment dat de kwetsbaarheid wordt geactiveerd kom je er achter en is het te laat, véél te laat, er nog iets aan te doen.
In dergelijke gevallen zit er soms niets anders op dan “uithuilen en opnieuw beginnen”: je hele website verwijderen en opnieuw maken. Dat wil je natuurlijk voorkomen!
Automatische update WordPress Plugins
WordPress biedt een functionaliteit voor het automatisch updaten van plugins via het Plugins-menu.
Maak hier gebruik van. Het zorgt er voor dat je website niet “zomaar” onveilig kan worden.
Eén nadeel van deze instelling kan zijn dat een update een fout bevat waardoor de website alsnog problemen kan krijgen. Uiteraard moet je dan ook altijd zorgen voor regelmatige backups. Liefst doe je dat via een externe oplossing. Lees hier meer daar over.