Zoekmachine Optimalisatie SEO Google

Website Performance verbeteren met Expire Headers

Je website moet snel zijn. Supersnel. Dit kun je verbeteren met een eenvoudige aanpassing, de Website Performance verbeteren met Expire Headers kost weinig tijd en is voor iedereen makkelijk te realiseren.

De performance verbeteren met expire headers is een manier om te zorgen dat je website een stuk sneller wordt. Dit heeft niet alleen een belangrijk voordeel voor de gebruikservaring van de bezoekers van een website maar ook voor de indexering van je website (SEO) in Google. Want de Expire Headers wordt als weging voor je Google Ranking meegenomen.

Wat zijn Expire Headers?

Expires headers vertellen de browser of bijvoorbeeld een afbeelding of ander onderdeel van een pagina op een website moet worden aangevraagd bij de bron, de server waar de website op staat, of dat deze kan worden opgehaald uit de cache van de browser: de lokale computer van de bezoeker.

Wanneer u een Expire Header instelt voor een bron, zoals alle jpeg- en png-afbeeldingen, slaat de browser die bronnen op in zijn cache. De volgende keer dat de bezoeker terugkomt op de pagina, wordt deze sneller geladen, omdat de browser die afbeeldingen al beschikbaar heeft.

Het verbeteren van de laadsnelheid van een site verbetert uiteindelijk de functionaliteit en heeft vele voordelen, waaronder lagere bouncepercentages (dat wil zeggen: men wacht niet tot de website geladen is maar haakt voortijdig af), hogere gemiddelde tijd die op de site wordt doorgebracht, enz. (omdat niemand van trage websites houdt!).

Vooral voor mobiele apparaten kan dit een groot verschil maken. Aangezien 60-70% van de internetgebruikers dit doet via hun mobiele apparaat is het van groot belang daar altijd rekening mee te houden.

Als uw site sneller is dan die van uw concurrenten, ziet u mogelijk ook een betere positie in de zoekresultaten van Google. Een ander voordeel is dat een betere sitesnelheid ook de kosten kan verlagen van het hosten van een site die veel bandbreedte op uw server opslokt.

Toepassen Expire Headers

Expire Headers kun je toevoegen aan het .htaccess bestand. Zoals uit onderstaande testen blijkt krijg je daarmee een betere score bij Google en PingDom.

Open met de filemanager in DirectAdmin, een ander control panel of via je FTP-programma het .htaccess bestand of maak deze aan als deze er nog niet is. Kopieer en plak onderstaande in de .htaccess. Pas het eventueel aan naar eigen voorkeuren.

Bij WordPress plakken wij het altijd na de beveiligingsinstallingen en voor de WordPress instellingen.

Dit werkt niet alleen goed voor WordPress uiteraard maar ook voor andere websites.

## EXPIRES HEADER CACHING ##
<IfModule mod_expires.c>
ExpiresActive On
ExpiresByType image/jpg "access 1 year"
ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"
ExpiresByType image/gif "access 1 year"
ExpiresByType image/png "access 1 year"
ExpiresByType image/svg "access 1 year"
ExpiresByType text/css "access 1 month"
ExpiresByType application/pdf "access 1 month"
ExpiresByType application/javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-javascript "access 1 month"
ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 1 month"
ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"
ExpiresDefault "access 3 days"
</IfModule>
## EXPIRES HEADER CACHING ##

Expire Headers Testen

Onderstaand een voorbeeld van een WordPress website zónder expire headers en ná toevoegen van de expire headers.

Voor Expire headers

De testwebsite is een (nieuwe) ewbsite, gemaakt met WordPress en gehost bij Brinkman.IT. De website heeft een geoptimaliseerde lay-out met een basis-thema waar vervolgens met Elementor de pagina is opgebouwd. Een zo efficiënt, en volledig op snelheid gericht, mogelijke website.

Test PingDom / Google Pagespeed

Website performance verbeteren Expire Headers (voor)

Na expire headers

De laadtijd kan altijd een paar millisecondens verschillen, wat in dit geval belangrijk is, is de ‘performance grade’, die springt van een score van 87 naar 96. Een aanzienlijk verschil van ruim 10%.

Website performance verbeteren Expire Headers (na)

Expire headers en SEO

Ook voor de SEO score maakt het verschil. Hoewel de test geen groot verschil lijkt te tonen was vooral bij de Pagespeed-test bij Google een groot verschil te zien.

SEO score Expire HeadersSEO score Expire Headers

Natuurlijk is het toepassen van Expire Headers geen ‘silver bullet’ om je SEO opeens een stuk te verbeteren of je laadsnelheid. Als een website vele MB’s inlaadt en slecht ontworpen is zal dit weinig verschil maken. Het is een combinatie van factoren.

Website SEO testen kan via heel veel websites. Bovenstaande is getest via https://www.websiteseocheck.nl/